PRESENTACIÓ

Oficis enrajolats, exposa part de la col•lecció de ceràmica catalana dels segles XVII i XVIII del Museu Etnogràfic de Ripoll, centrada en les rajoles d’oficis que il•lustren l’activitat quotidiana menestral de l’època. Conté també altres objectes –pertanyents al fons del Museu Etnogràfic de Ripoll i del Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí–, que hi són relacionats i documentació gràfica que detalla el procés de manufacturat i de decoració de les rajoles, els materials, la iconografia, les èpoques i estils, etc. Ho complementa una selecció de testimonis, a través d’oficis, persones, imatges i indrets prou coneguts.

Aquestes rajoles vénen a ser un mostrari d’oficis antics. La seva funció principal era pràctica, és a dir, servien per impermeabilitzar zones humides com ara cuines, fonts, lavabos, etc, on d’altres materials s’haguessin fet malbé a causa de la humitat. Però poc a poc agafaren també un caire decoratiu, de manera que allò que s’hi dibuixava era prou important. Hi ha rajoles decorades amb fruites i verdures, d’altres amb flors i d’altres amb oficis.

La primeres rajoles adornades les trobem ja des del final del segle XIII a València i a Manises i les ornamentades amb escenes ens arriben, a partir del segle XVI, d’Itàlia i de Flandes. A Catalunya, per decorar les rajoles, s’inspiraren en les antigues auques, uns fulls impresos que representen una mena de tires còmiques de l’època. Eren històries explicades en vinyetes que, quan van entrar en desús, es retallaven i s’hi escrivia una frase de dues línies feta amb rima per detallar cada vinyeta per separat; llavors es cargolaven en forma de rotlle o “rodolí” i es tiraven com si fossin confeti per la processó de Dissabte Sant de Barcelona. Per això avui quan parlem d’un rodolí ens referim a dos versos rimats.

Avui en dia encara es troben rajoles decoratives amb una gran varietat de motius, entre ells, els dedicats als oficis cada cop més difícils d'identificar.

Pastor - Fons Lluís Carulla - Museu de la Vida Rural
Rajola decorada S. XVIII - Museu Etnogràfic de Ripoll